Hitte en heimwee

Brieven en berichten van passanten op Curaçao, 1910-1930

Peter Frederiks

In het begin van de twintigste eeuw was Curaçao een Nederlandse kolonie. Nederlanders vestigden zich er voor kortere of langere tijd. Menigeen deed verslag van het verblijf op het tropische eiland in de West in brieven en sommigen hielden een dagboek bij. Gelukkig zijn een paar van dergelijke documenten bewaard gebleven. In dit boek laat Peter Frederiks zes passanten in de jaren 1910-1930 aan het woord, twee echtparen en twee religieuzen, een zuster en een pater. Van het ene echtpaar was de man uitgezonden voor de opbouw van de kort tevoren begonnen olieraffinaderij. Van het andere echtpaar was de man rechter bij het Hof van Justitie van de zes Antilliaanse eilanden in de Caraïbische zee waaruit de Kolonie Curaçao bestond. Dit gemengde gezelschap biedt een gevarieerd beeld van het leven van Nederlanders, hun onderlinge omgang, hun verhouding tot de bewoners en hun taal, het Papiamento, en de lokale cultuur. En ze schreven aan de achterblijvers hoe ze zich hielden in het tropische klimaat met felle zon, soms grote droogtes en heftige passaatwinden.

Peter Frederiks publiceerde eerder De weg naar Parijs (2017), waarin hij verhaalt over zijn Belgische oma die in de Eerste Wereldoorlog moest vluchten voor het geweld en in Nederland terecht kwam. Van zijn hand verscheen ook Herinneringen van een Haagse jongen (2015), het verslag van een zoektocht in zijn geheugen naar gebeurtenissen uit zijn jonge jaren in Den Haag. Tenslotte schreef hij een roman over het leven van de oudste zoon van Johann Sebastian Bach onder de titel Friedemann Bach, een geniale zoon (2014). In deze roman wordt de strijd verwoord tussen de dominante vader en zijn zoon die zijn eigen weg in het leven wil volgen.

ISBN/EAN: 978-90-826730-9-8
Prijs: € 24,90 (inclusief verzending)

Bestel nu



Eén reactie op “Hitte en heimwee”

  1. […] en berichten van passanten op Curaçao; 1910-1930Peter Frederiks laat in Hitte en heimwee [Amsterdam: Panchaud, 2010] zes passanten aan het woord die in de jaren 1910-1930 verbleven op […]